Ale mele povestiri

Sofia învață să plângă

Sofia era o fetiță ca oricare alta. Veselă și năzdrăvană, mirosind a inocență și a bucurie. Într-o zi, hotărî să deseneze cu creta pe asfalt un șotron. Începu să sară, cu buzunarele pline de zâmbete și totul încremeni în jurul ei. Râdeau florile și insectele, soarele o îmbrățișa cu raze rupte din iubire.

Totul părea perfect…

Brusc, o fracțiune de secundă îi fură atenția și un pas greșit o făcu să cadă. Genunchii de un alb imaculat, de îți venea să-i prinzi în pumni crezând că sunt bulgări de zăpadă, se înroșiră instant. Durerea i se strânse în gât. Noduri, noduri creștea în intensitate. Începu să țipe. Atât. Simplu. Un urlet și un zâmbet.

Se ridică și voi să își continue joaca. Dar o durere ascuțită o puse la pământ. Nu o durea julitura, ci ochii. Zici că cineva îi aruncase un pumn de jăratic în ei.

Privi spre soare și îi spuse:

-Tu mă arzi așa tare? Ce ți-am făcut? Ia-ți franjurile de foc și oferă-le altcuiva. Eu nu am trebuință de ele. Vreau doar să mă joc!

Soarele zâmbi și aerul deveni aproape inrespirabil. Căldura o enervă și mai tare pe mica Sofia, care alergă șchipătând până la cișmeaua din apropiere și începu să se acopere cu picuri de apă. Degeaba. Jarul îi mocnea în priviri și se simți neputincioasă.

Lângă ea apăru o albină. Cu pungile pline de polen, hărnicuța insectă se opri din drumul ei și privi cu atenție fetița.

-De ce te schimonosești așa? Dacă te doare, plângi un pic. Eliberează-te și o să-ți treacă.

-Cu mine vorbești? Ce să fac?

-Să plângi! Lasă să îți curgă lacrimi din ochi și să îți spele tristețea.

-Ce sunt alea lacrimi?

-Chiar nu știi? spuse mirată peste poate albinuța. Sunt ca niște picături de rouă care apar în colțurile ochilor și hrănesc sufletele obosite sau suferinde. Le oferă o nouă dimineață. Toți avem nevoie să ne trezim, nu? Așa că plângi și bucură-te de zorile bucuriei!

-Nu știu despre ce vorbești! Eu nu am mai făcut niciodată asta. De unde pot găsi niște lacrimi?

Albinuța era tare încurcată. La asta chiar nu se mai gândise. De unde vin lacrimile și cum ar putea să găsească câteva să le ofere fetiței?

-Nu știu să-ți zic, mă duc să întreb. Nu pleca nicăieri!

Mica insectă făcu repede un ocol pe la toate florile din împrejurimi, dar niciuna nu-i putu spune de unde ar putea face rost de niște lacrimi. Se întoarse deznădăjduită la Sofia. Aceasta stătea așezată, ținându-și genunchii îmbrățișați și ochii strânși de parcă nu îndrăznea să mai lase nicio fărâmă de lumină să îi ardă și mai tare. Albinuța zări ceva în buzunarele rochiței. Veselă nevoie mare, începu să bâzâie în jurul ei.

-Gata! Am găsit! Păi de ce nu ai spus așa? Uite, tu ai buzunarele pline de zâmbete!

-Așa și? șopti Sofia. La ce mă ajută asta?

-Păi nu pot exista lacrimi dacă nu cunoști zâmbetul! Cele două merg doar împreună. Cu un zâmbet amar începe orice plâns și cu unul de ușurare se termină. Hai, încearcă!

Sofia luă unul din zâmbetele copilăriei și și-l lipi caraghios pe față. Simți un întreg batalion de furnici care începură să i se plimbe pe pielea zdrelită și privirea i se împăienjeni. O fântână de răcoare îi umplu ochii arși de setea lacrimilor și șiroaie de rouă începură să îi spele durerea.

Când lacrimile îi secară, un zâmbet nou sări din faldurile rochiței și îi mângâie fața. Un zâmbet senin având împletite în el raze de soare.

Sofia se ridică înviorată și continuă să se joace șotron. Sărea netulburată, verificându-și din când în când buzunarele. Nu voia să își piardă zâmbetele…

Cum altfel s-ar mai bucura de lacrimi?


Pollyanna este recomandarea mea de azi.

O puteți comanda aici: Libris, Elefant, Cartepedia


Sursa foto: pixabay și elefant.ro

*linkurile din articol, folosite ca îndemn de achiziționare a cărții, sunt linkuri de afiliere. Asta însemnând că eu primesc un comision dacă alegeți să cumpărați o carte folosind aceste linkuri. Prețul este neschimbat pentru voi, doar că pe mine mă ajutați printr-o simplă alegere să obțin mici comisioane la vânzare.

7 gânduri despre „Sofia învață să plângă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s